Hem • NyheterHistoriaKyrkanByalagetMölleföreningenVA-samfällighetenGalleriLänkarOm


 

Operation fånga katten!

Som ni alla säkert noterat har vi många katter som springer omkring vind för våg här i byn och söker mat och värme där de kan få. Det är inte alls bra för katterna och de stackarna lider i det kalla vintervädret.
 

Många hemlösa katter i byn

Jenny, som bor uppe på Östra Torpstället, har därför kontaktat Föreningen Förvildade Katter för att få hjälp med att fånga in och ta hand om de katter som håller till här. Hon lyckats två, dels en unge (ca 14v) och så mamman. Ungen har Jenny tagit in och döpt till Twist. Mamman togs till veterinären för ev kastrering. Tyvärr var hon så pass sjuk att de fick avliva henne. Hon hade kraftig urinvägsinfektion, mycket svullna körtlar, svårt att andas m.m. m.m. Sorgligt, men det skulle vara omöjligt att ge henne medicin eftersom hon var så vild. Det finns ytterligare en unge som är lika gammal som Twist, sedan är det ett par stycken som är lite äldre.

Några dagar senare gjordes ett nytt försök att fånga in in de andra men det gick inte. Katterna ville inte gå in i de utsatta burarna. Antagligen får de mat av någon annan också i byn, annars skulle de ha kommit. Nya försök kommer att göras, men framgången är beroende av att inga andra ger katterna mat innan.

Kastrering och vaccinering kostar pengar

Målet är alltså att fånga in alla de lösa katterna för att kastrera och vaccinera dem.  Veterinären kostar emellertid en hel del pengar, och även om det finns en del fonder att söka pengar från så vore det bra om vi i byn tillsammans kunde samla in bidrag för att hjälpa katterna till en bättre tillvaro. Kontakta Jenny om du vill ge ett bidrag till detta.

Hitta nya hem till katterna

Jenny har själv tagit hand om lilla Twist men eftersom det redan finns ytterligare en katt i huset har hon ingen möjlighet att ta hand om kattungarna.
Du som vet någon som vill ha en eller två kattungar får gärna kontakta Jenny!

Alla katter ska naturligtvis ha ett hem, och de som vistas ute måste vara kastrerade för att vi inte ska får problem med en massa katter som far illa. Tar man hand om en katt måste man tänka på att det är som är att få en ny familjemedlem, en ny bästa kompis och många timmar av mys och lek. Att skaffa katt är ett ansvar och ett långt åtagande. Katten kan bli över 15 år gammal.

Det är jätteviktigt att id-märka sin katt oavsett om katten hålls inomhus eller går ut. Då går det att spåra ägaren om katten springer bort eller hittas skadad.  Att ha halsband med namn och telefonnummer på katten är också mycket bra. Dels syns det lätt att den hör hemma någonstans, och det gör det enklare att kontakta matte eller husse om katten hittas. Det är viktigt att använda ett halsband som går av lätt om katten fastnar någonstans så inte katten gör sig illa.

Det är också viktigt att vaccinera katten mot kattpest och kattsnuva.

Snälla ni, hjälp oss att hjälpa katterna!
/Carsten

 

 

 

Webbmaster

 

2010-02-25