Hem • NyheterHistoriaKyrkanByalagetMölleföreningenVA-samfällighetenGalleriLänkarOm

 

 

 

Bredbandsprojektet 2005

Trots att vi bor i det tättbefolkade Skåne och trots närheten till Malmö (4 km) och Svedala har det inte funnits tillgång till bredbandsuppkoppling i byn förrän i början av 2007.  Vad gör man då? Fixar eget förstås!

Genom initiativ av en eldsjäl i byn byggde vi ett trådlöst nätverk som täckte Skabersjöby, Skabersjö stationssamhälle och en del hus utanför byn. Vår gemensamma anslutning till omvärlden var en 2 Mbit/s fast internetförbindelse från Tele2. Inte världens snabbaste när man är några stycken som delar på den, men i alla fall en länk till nätet även för oss.

Under 2006 beslutade Svedala kommun och Region Skåne att omfördela medel inom BAS-projektet (Bredband till Alla i Skåne) för att ansluta Skabersjö telestation till BAS-nätet. Då vaknade även Telia som tidigare inte ansett det försvarbart att bygga ut en station med så få abonnenter.

Tack vare detta kan vi som bor i området runt Skabersjö telestation, från och med i början av 2007, få bredbandsanslutning via ADSL från bl a Telia, Bredbandsbolaget och Tele2.

 


2010-11-15